Odporúčanie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR na ošetrenie včelstiev proti klieštikovitosti včiel.

3 myšlienky k článku “Odporúčanie ŠVPS SR na ošetrenie včelstiev proti klieštikovitosti včiel”
  1. Keďže som bol jediný čo poslal kritický komentár na viacmenej nevhodné doporučenie na jarné preliečenie včelstiev proti V.D., tak podávam aj správu o jarnom preliečení, aby článok mal nejaký zmysel pre praktických včelárov.
    Viem, že doporučenie vyhádzalo zo vzniknutej situácii skoré plodovanie, viac generácií V.D. a v prípadoch, keď po jesennom preliečení ostalo niekoľko jedincov V.D., môže byť včelstvo už v mesiaci júl zaplavené jedincami klieštika, so zlým koncom pre takéto včelstvo.
    Že včelstvá cez dni s plusovými dennými teplotami plodovali (už 15.1 som zaznamenal liahnutie prvých mladých včiel), dala sa očakávať aktivácia samičiek V.D. a takto to bolo i ďalšie zimné dni. Čo bolo pre moju orientáciu ešte horšie, v časoch preletoch som nachádzal na podmetových podložkách mŕtve V.D. Tie však mohli byť aj z jesene, keď sa zachytili v bunkách v dvoch debničkách pod plodiskom (3.debnička).
    Koncom februára som urobil kontrolnú fumigáciu v dvoch úľoch, v č. 15 som našiel na podložke asi 50 mŕtvych V.D. (mohli byť aj z pred zimy) a v č. 17 bola 16 V.D. z čo 8ks ešte kývali nožičkami! To ma vystrašilo a preto som 2.3 fumigoval 3 kvapkami amitrazu všetky včelstvá. V tom čase bolo min. zaviečkovaného plodu (asi 8 dní bola prestávka v plodovaní).
    Výsledok fumigácie: zo 71 vč. bolo pozitívnych asi 20 včelstiev od 1 ks po 6 ks,spolu 56ks, všetky mŕtve. Vysloviť jasné stanovisko či sú vo včelstve V.D. alebo nie, nie je možné, lebo ak je V.D. na larve, ktorá je zaviečkovaná, účinok amitrazu je nulový.
    Preto moja prvá reakcia na takúto radu bola negatívna, pretože výsledok fumigácie sa potvrdí až pri založení Gabonu začiatkom augusta.
    Jedinou 100% ochranou proti V.D. je dokonalé ošetrenie fumigantom alebo aerosolovaní v pôzdnu jeseň, keď vo včelstvách už nie je žiaden plod. Anton

  2. 1.Ošetrenie včelstiev proti klieštikovitosti včiel
    Vzhľadom na vysoký výskyt Klieštika včelieho (Varroa destructor), parazita včely medonosnej, v niektorých oblastiach na území Slovenskej republiky

    Kto a kde zistil na Slovensku vyšší výskyt V.D. vo včelstvách? Takáto veta vo mne vzbudzuje nedôveru o pravde tohoto tvrdenia. Je to nariadenie od stola, bez poznania konkrétnej situácii v regiónoch. Je tu len predpoklad, že aj klieštik využil profit tepla vo včelstvách, lebo aj tie teplo využili na chov včelieho plodu.
    Veterinári to v teréne nerobia, je tým niekto zodpovedný, aby skutočnosť potvrdil, tzv Včelársky ústav to takisto nerobí? Potom takéto tvrdenia o situácii vypadajú ako JPP i keď to pravda môže byť.
    Myslíte si, že jarná fumigácia v tak pôzdnom čase napraví to, čo včelár neurobil v čase keď to urobiť mal! Keď predpokladáme, že V.D. je pri svojom rozmnožovaní až 85% samičiek na zaviečkovanom plode, tak tým veľmi včelstvu veľmi nepomôžeme, mierne ho odľahčíme, ale život V.D. plynie pokojne ďalej. V letnom včelstve v júli bude už toľko V.D., že poškodeným včelám už nič nepomôže.

    Jedinou prevenciou je dokonalé očistenie včelstiev od V.D. doporučenými liekmi ku koncu letného obdobia a zbytok zdolať posledných v čase jesennom , ALE! vždy bez akéhokoľvek PLODU, potom ani jeden včelár nemusí mať obavu, že jeho včelstvá budú rezervoárom pre šírenie sa do iných včelstiev. Aj V.D. má svoju stratégiu prežitia a to šírením sa do svojho okolia- včelstiev.

    Kto roztne tento gordický uzol, ktorý si sami udržujeme? Radia nám chovať silné včelstvá (čo sa nám hodí, veď len silné včelstvá sú schopné viac medu), ale to hrádza pre výskyt plodu, veď práve v silných včelstvách je vždy viac plodu akom v slabých, ale V.D. má oveľa viac možností, aby sa rýchlešie rozmnožoval.

    Ďalej, chovajte včelstvá so silným čistiacim pudom. Ale predsa včely ho majú, veď si ho osvojovali po celý ich vývoj milióny rokov a majú ho dokonale zakódovaný v v tele. Tento škodca, ak predpokladám správne nikdy sa s ním nestretli a teraz im máme nahovoriť, včely spamätajte sa, ak chcete prežiť ničte ho, hryzte ho, aj keď na to nemáte nie ste anatomicky prispôsobené. Fantasti vám poradia naučte ich to, vyberajte ich spomedzi tej záľahy včiel po celom svete. Čo tak preniesť včelu východnú, ktorá evolúciou prispôsobila spolužitiu (aspoň tak so to čítal v literatúre) a tú učiť a cvičiť v našom prostredí a máme po starostiach s výskytom V.D.

    A keďže so viac skeptický ako veriaci, že sa nám to podarí, budeme trochu pritvrdiť v boji proti V.D. tak aby sme ho udržali, čo si myslím je v silách človeka, len nesmieme čakať na moment, že sa z toho dostanú včely samé.
    Práca pri chove včiel nie je zábava (ak, tak len max. na 2-3 roky), práca včelára je tvrdá práca, hodná tvrdých chlapov!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

3 + 3 =

error: Obsah je nedostupný !!!