Včela pri zbere peľu z lieskyČo všetko môže večelára prekvapiť na ceste za včelami, vám porozprávam v nasledujúcom príbehu. V marci v roku 2003 sa končila zima, ale 8. marca bola na juhu Slovenska ešte súvislá pokrývka snehu a zem premrznutá na kosť. Z rána sa ukazoval pekný deň, obloha bola modrá, sem – tam prerušená obláčikom. Po miernom nočnom mraze sa ortuť teplomera cez obed vyšplhala na pekných 8 stupňou v chládku.

2 myšlienky k článku “Prínos obnôžkového peľu v zime”
  1. Začiatok jari je tu a s ním aj prvý peľ, ktorý sa snažia včely vo svojom okolí vyhľadať. V minulosti začiatkom jari, keď príroda ešte neposkytuje dostatok
    kvitnúcich rastlín pre prvé prínosy obnôžkového peľu, sa včelstvám podávali rôzne tzv. peľové náhradky ako náhrada bielkovín pre výživu plodu. Z najčastejšie používaných sa včelstvám podával Sojapeľ, popr. sušené kvasnice, alebo cukromedové cesto s obsahom peľu. V zahraničí sa pokusy robili s jemne rozomletou rybou múčkou.
    Dnes 23.marca 2005 bolo nádherné počasie a včely začali s prvými donáškami peľu z liesky, ponikleca, snežienok atď. Lietavky dokážu pre potreby včelstva vyhľadať aj nevyspytateľné zdroje peľu, ako je to spomenuté v tomto článku. Prikladám jednu fotografiu včely, samozrejme že ich tam bolo oveľa viac, na kôpke jemných pilín z lipy, ako zbiera jemné piliny do obnôžky.
    [url=http://www.vcely.sk/produkty/pel/nadpilinami.jpg]Včely nad pilinami[/url]
    Jemné piliny si včely dokázali spracovať a aj odletieť do úľa, či sa im podarilo takýto "peľ" dostať aj do bunky je veľmi otázne.
    Obnôžky na nohách včiel pri sledovaní mi pripomínali iba krehkú hmotu, ktorá sa možno stratila už pri dolete do úľa. Až by piliny boli ešte jemnejšie snáď by lietavky dokázali
    spracovať kompaktnú obnôžku a doniesť ju do úľa. Sám by som bol zvedavý či by včely dokázali takýmto "peľom" kŕmiť aj plod. Piliny zrejme obsahujú látky, ktoré sú pre lietavky príťažlivé a dokážu nad kôpkou pilín poletovať do neskorého večera.

  2. Aj ja som si všimol jeden rok, že včely húfne lietali na vozíky naplnené kŕmnou zmesou pre kravy. Bolo to tiež skoro na jar a veľmi ma to prekvapilo. Bolo to na PD v Péderi pri Ke. Bol to nejaký šrot ale zmiešaný s nejakými asi aj bielkovinovými prídavkami.
    J.G. z Košíc

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

+ 53 = 58

error: Obsah je nedostupný !!!