Podmetová podložka je pomôcka na zachytávanie meliva a mŕtvoliek včiel počas zimného pokoja. Melivo je odpadom z rozhryzaných viečok medných zásob. Včely po jesenom zakŕmení a spracovaní zásob, tieto zásoby na plástoch zaviečkujú. Počas zimy včely zásoby postupne spotrebujú a rozhryzané drobné kúsky vosku padajú na dno úľa. Používanie podmetovej podložky je súčastnosti nevyhnutné, najmä od času rozšírenia nebezpečneho parazita včiel klieštika – Varroa destructor.

2 myšlienky k článku ““Čítanie” z podmetovej podložky”
  1. Manipulácia PP pri úľoch s pevným dnom je zložitejšia, už spomínané voskové hrbočeky nám poriadne skomplikujú plynule vsunúť PP na dno úľa. Na tento problém by mal včelár myslieť už skôr, a to pri príprave včelstva na zakrmovanie. Dno treba koncom júla očisťiť špachľou, potom na jeseň sa PP ľahko vsunie na dno úľa.

    Používanie PP vo včelstve by malo byť samozrejmosťou, ale nie každý včelár pristupuje k tomuto úkonu rovnako. Sám som sa stretol, že včelári PP vôbec nepoužívajú a ošetrovanie proti Varroa d. prevádzajú bez PP. Napr. pásiky Avartinu, vkladajú na dno úľa a potom nemajú vobec prehľad o počte spadnutých klieštikov. Následne nemôžu zhodnodiť početnosť spádu a urobiť ďalšie potrebné opatrenia.

  2. Po prečítaní tohto príspevku mi nedá aby som pozítívne nehodnotil jeho obsahovú a úroveň veľmi názornú ilustráciu fotografiami. Ja sám prakticky používam podmetovú podložku niekoľko rokov a veľmi sa mi osvedčila. Presne ako je uvedné v príspevku, mi dáva veľmi dobrý prehľad o zimujúcich včelstvách. A aj na jar poskytuje možnosť rýchleho, jednorázového odstránenia zimných mŕtvoliek. Je to veľmi praktické. Pred tým som pracne odstraňoval mŕtvolky včiel mechanicky kovovým "hrabáčikom" čo veľmi rozrušovalo včely. Trochu mi však prekáža, keď pred zazimovaním vkladám podmetovú podložku na dno úľov, jej obtiažnejšie vkladanie, pretože mu bránia voskové mostíky vystavané včelami počas produkčného obdobia. Tie musím najskôr mechanicky odstrániť, čo opäť rozrušuje včely. Napriek spomenutému vrelo doporučujem aj ostatným priateľom včelárom podmetové podložky používať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 2 = 4

error: Obsah je nedostupný !!!